The award-winning National Space Centre in Leicester, UK, experienced first-hand the design possibilities of Perspex® acrylic in an astronomical renovation to boost enthusiasm and excitement for guests of all ages visiting the facility.

Space-Centre_Welcome

Compared with the previous entrance, the new design is like stepping into another universe. The dark and mysterious walls create an eerie backdrop for the key feature showcased in the centre of the foyer: the iconic Soyuz Spacecraft. The surrounding area is dominated by strong illuminated signage that guides guests towards the major attractions of the museum: the Rocket Tower, the Boosters Café, Planetarium and the main entrance.

Perspex® acrylic sheet was the material of choice for Mynt Design, which reinvented the area. Both matt and gloss black sheets were used as lettering for the café and wall coverings throughout the entire zone, adding infinite depth to the space and allowing the new, large-scale branding and signage to stand out.

Local fabricators, Sign Here, brought their technical knowledge and experience of working with Perspex® acrylic to the development, which ensured first class laser cut features throughout the new design.

Perspex® Opal was utilised for the back-lit illuminated lettering – including the ‘WELCOME’ sign – and Perspex® Red was also specified for striking ‘THE ROCKET TOWER’ and ‘SOYUZ’ letters.

Space-Centre_Red-Lettering

Thanks to this completely re-designed area, the period after launch saw an increase of 22% in visitors and revenue at Booster’s Café soared by 48%. The National Space Centre opened its doors to visitors back in 2001. Over 15 years later the museum is home to six interactive galleries, the UK’s largest planetarium, a unique 3D simulator experience and the iconic 42m high Rocket Tower. This award-winning centre is an out of this world experience.